Jag finns numer på

http://calle.stenhall.com

men denna blogg finns kvar av historiska skäl.

2010-04-26

Omställning

Nu är fjärde dagen på nZC (near Xero Carb - nära noll kolhydrater) och jag mår minst lika bra som tidigare.

Har inte ännu märkt av några större omställningsproblem mer än att jag varit grymt törstig några gånger. Om det har med kostomlägget eller beror på soligt och blåsigt väder vet jag inte.

Har tränat en del nära tre mil löpning i lördags och över en mil i söndags och idag plev det 75 minuter intensiv-spinning. Allt har gått hur bra som helst.

När det gäller maten är det rätt enkelt.

- Se till att ha rätt grejer hemma.

Lyckas man med det verkar det inte vara några problem.

Följande graf visar hur många kolisar jag vulgat i mig om dagen.

Till frukost har det genomgående varit äggmjölk på menyn, vilket ger mindre än 1 g kolhydrat. En schysst start på dagen.

Det sötaste (allt är ju relativt) jag ätit var en fantastiskt god köttfärssås som min ädla hälft trollade ihop. Krossade tomater är ju reda sockerfällan, så det blev ca 5 g kolhydrater till lunch den dagen.

Övriga måltider har legat på 1 eller 0 kolis vilket inte alls är en omöjlighet att uppnå även med lite ägg och smör som ingredienser.

Har hittat en ny vän i köket - njurtalgfett - efter lite tips från några elektroniska vänner vågade jag ta mod till mig och försöka tillaga talget. Jag blev förvånad. Glatt förvånad.
Talg är ju helt deluxe. Har en mild smak, bär andra smaker bra, samt lysande att steka och fritera i. Varför har jag aldrig använt det tidigare - hade varit en perfekt energikälla när jag var en fattig student i midvinterkylan på Ålidhem i Umeå. Huvva.
Det jag gjort mest är att skära talgen i små bitar som jag lägger i stekpannan. Efter en stund har det mesta av talget smält men kvar blir lite bitar som inte smälter. Dessa bitar lägger jag åt sidan. Köttet steks i det flytande talget och när det är färdigt är det bara att lägga upp på en tallrik, toppa med det fasta bitarna och hälla över resterande stekfett.
Kanske inte någon för den absolute nybörjaren som ej lämnat fettskräcken bakom sig, men gott så inni gatan blir det iallafall.

Precis på detta sätt blev dagens lunch anordnad:

Ryggbiff från ICA i Öxabäck

Dagens middag gick inte heller av för hackor. Grillat lamm med mandelpotatiskronor i ugn och en kladdig kall sås. Jag skippade ju givetvis både sås och potatis och använde smör istället. Gigant good, som Tina brukar säga.

Båda pojkarna visade sig vara filsor från det gamla blocket och åt så vi var tvungna att räkna fingrarna efteråt.

- Ät!
/Calle

4 comments:

Michel Blomgren said...

Kul att du gillade talgfettet, verkar ju gå bra det här :)

Calle Robertsson said...

Ja, det är ju smaskens. Grymt konstigt att det försvunnit ur de svenska köken. En tanke: Kan de svenska husållstidningarna, Allers, Hemmets Journal, Land, etc vara en bov i dramat? De har ju påverkat husmödrar i 50-tals år och är väl fettskrämda kakbakare hela högen?

Michel Blomgren said...

Det är absolut margarinbolagen som varit effektiva säljare. McDonalds friterade sina pommes i talgfett (och 5% majsolja om jag kommer ihåg rätt) ända fram till 1990 eller 85, kommer inte ihåg exakt, men det va iaf länge. När McD bytte till vegolja så blev folk förbannade - det smakade ju inte biff längre. Då kom McD på att bland i nån form av naturligt biff-extrakt, men då blev kosher-folket förbannat och nu har McD någon onaturlig kemisk biffsmak i sin frityrolja... och alla är glada & nöjda... X-(

Michel Blomgren said...

Missade det där med törsten. Jo, det kan vara så att man håller lite för lite vatten - detta höll i sig i minst ett par månader för min del innan törsten blev normal igen. För mig hjälpte det med att salta dricksvattnet för att bli av med törsten (dvs himalaya- eller havssalt som även innehåller bl.a magnesium, kalcium, mm mineraler).

Nu slipper jag visserligen salta något idag, men eventuellt hjälper det att träna (eller kanske bara svettas?) för att få kroppen i balans.

Salt är ofta negativt och även inom ZC-kretsar. Inuiterna kokade dock fisk i bräckt vatten, så helt fel ute är man inte menar jag. Salt höjer bara blodtrycket i samband med för högt insulin (vilket förstås orsakas av för mycket kolhydrater) - så äter man ZC (räcker att vara i närheten) kan man salta på bäst man vill.