Jag finns numer på

http://calle.stenhall.com

men denna blogg finns kvar av historiska skäl.

2010-04-23

Grader i LCHF-helvetet

Som bekant finns det grader i helvetet. Jag funderar på att ta ytterligare ett steg mot den riktiga hettan nära Infernos nionde krets...

Nej, jag ska inte börja synda på äldre dar utan ytterligare dra ner på kolhydraterna i min kost. Jag har ätit enligt LCHF-metoden i över två år och är väldigt nöjd med resultatet - Det framgår nog rätt tydligt i andra inlägg på min blogg - Men, som sagt, det finns ju grader och jag har varit rätt långt från extrem. Ganska mycket feta mjölkprodukter, typ turkisk yoghurt och grädde, har slunkit ner, så kolhydratnivån har nog oftast legat över 20 g/dag och oftast under 40 g/dag. Detta är uppskattade siffror eftersom jag inte slaviskt har noterat allt jag ätit. Någon gång var tredje vecka har jag freakat ut och vulgat i mig en ansenlig mängd lösgodis som är min (enda?) svaghet.

Nu är jag sugen på att prova en liten striktare variant där målet är

att hålla mig under 10 g kolhydrater per dag i 30 dagar.

Det kan låta som en promenad i parken, men det blir ingen lek.

Inom LCHF (low carb high fat) är fakir den riktigt strikta varianten med noll kolisar. Då är det kött och talgfett som gäller. Lite mindre strikt kallas ibland för UFO, då man äter under fem g kolhydrater om dagen. Jag sätter mitt mål lite högre än så, men ändå på en relativt strikt nivå troligtvis kommer jag att hamna mellan 5 och 10g kolisar per dag.

- Vad tänker du äta då galna människa?


Nästan allt kött innehåller noll kolhydrater, smör nästan noll, ägg väldigt lite, kokosfett noll, lax och regnbåge är good shit, bacon under 1 kolis, ost är också kolhydratsnålt så det finns ju en del godsaker att klämma i sig.

Grädde innehåller ett par kolisar, men troligtvis blir det nån dl om jag vill såsa till det lite eller göra en after-training-shake med ägg och grädde.

Ister har jag provat när jag gjorde pemmikan så det kan användas för att fetta till maten ibland. Vad jag är mer osäker på är talg. Har ingen aning om hur man tillagar och äter sådant. Har en bit på tining i kylskåpet. Det ska bli väldigt spännande att sätta tänderna i den. Recept någon?

Det blir kul att prova lite nytt i köket och jag kommer inte lida.

- Varför gör du detta då människa?

Av nyfikenhet. Jag är intresserad av att förstå hur min kropp fungerar och vill veta hur det kan påverka min träning som ultralöpare. Om man inte provar får man aldrig veta.

- Vad tror du blir jobbigast?

Hmm, knepiga frågor jag ställer. Jag tror det kommer att gå rätt lätt speciellt nu när grillsäsongen sätter igång på allvar ;-) Det känns som det finns mycket gott att variera med gäller bara att ha rätt saker hemma i frys och kyl och se till att man har en lunchlåda.

- Vad åt du idag då?

Spagetti Carbonara! Nej, jag bara skojade. Idag har det blivit följande:

Frukost: Mixade 3 ägg, 75 g smör, 2 dl kokande vatten. Mindre än 1 kolis.

Lunch: Nötfärsbiffar, bacon, ost och smör. Mindre än 2 kolisar.

Middag: Stekt kycklingfilé, lite lite gräddsås, smör. Mindre än 1 kolis.

Summa: Mindre än 4 kolisar.

Frugan excelerade som vanligt i köket så middagskycklingen var grymt god. Lunchbiffarna stod jag för så de var mer ordinära, men med bacon och ost gick den ner lätt.

- Vad tror du resultatet blir?

Det får tiden utvisa. Försöker ge mig in i detta med öppna ögon och sinne, men förmodligen kommer det bli lite lätta omställningsproblem i början, kanske lite matthet och huvudvärk. Efter någon vecka bör det ha stabiliserat sig.

Tror dock inte att det blir så stora förändringar. Kanske nått enstaka kilos viktminskning och snabbare återhämtning efter träning (om det nu är möjligt).

Vill trycka på att det inte är en vetenskaplig studie jag bedriver utan en högst subjektiv utvärdering mest på känsla. Ingenting man ska dra för stora växlar på och resultaten är ej kvantifierbara.

- Ät!
/Calle

2 comments:

Villa Nordåker said...

Jag hamnade här av en slump och jag har ätit LCHF i över två år.
Jag mår allra bäst när jag äter "fakir" och det fungerar jättebra att träna ändå. Nu tränar jag inte riktigt lika mycket som du men jag har börjat springa och det fungerar mycket bättre för mig på LCHFkost än på "normalkost."
En reflektion om att du äter smågodis var tredje vecka är att just tredje veckan är lömsk, då kan hjärnspöken lura en att äta kolisar.

Ha det bra!
Malin

SkogsÄlvan said...

Äggmjölk is the shit! Super att ha det till frukost då det inte kräver vakenhet eller ansträngning att svälja!=)
Fast jag gör min med cocosfett istället...
Lycka till!