Jag finns numer på

http://calle.stenhall.com

men denna blogg finns kvar av historiska skäl.

2008-09-07

Pemmikan till en långlöparindian


Pemmikan - vet du vad det är? Om du fortsätter läsa kommer du få veta vad detta lilla hemlighetsfulla paket innehåller.

Pemmikan är en mycket energität blanding av fett och torkat kött som nordamerikas indianer har använt som vägamat sen innan Moses gick i kortbyxor. Rätt enkelt att göra, kanske något svårare att äta. Kan kräva en viss tillvänjning för att njuta av denna delikatess.

Min första omgång pemmikan gjordes tidigare i sommar och blev helt okej. Då använde jag helt ordinärt nötkött i form av grytbitar och inga andra krussiduller.

Denna gången blev det lite lyxigare variant med hjort och tranbär.

Ingredienser (på en höft)
  • ca 750 g kött (hjort, älg, rådjur, kossa, bäver, ...)
  • ca 200 g ister
  • 1 liten näve tranbär
  • 8 nypor havssalt (ganska salt)
Det första man gör är att skära köttet i så tunna skivor man kan. Max 5 millimeter för att det skall torka rimligt fort.

Köttet läggs på ett ugnsgaller.






När gallret är fullt skickar man in det i mitten av ugnen med ett droppskydd under. Jag använde en ugnslångpanna för detta ändamål.

100 grader med luftning tills köttet är så torrt att det det går att bryta av det. Ungefär ett halvt dygn.

Luftning löste jag genom att sätta en smörkniv i ugnsluckan så det blev en luftspalt på en centimeter.
Efter 13 timmar såg köttet ut så här och var sprött och fint. Har redan börjat lasta in i mixern som är nästa steg.

En del fett hade runnit av och samlats upp i långpannan.




Mixa det torra köttet till det är ett fint pulver. Det brötar nått hejdlöst i början och kan ta lite tid att bli helt pulverisertat, men ge inte upp tids nog har du ett fint köttpulver.


Här är köttet bara halvfärdigt. Kör mixern en bra stund till.



När köttet har blivit ett mjöligt pulver är det dags att blanda i finhackade tranbär, en liten näve eller så, och den mängd med havssalt som önskas.

Jag saltade rätt rejält eftersom pemmikanen ska användas när jag är ute och ränner på långpass och då är man i behov av salt.
Nästa steg är att ta fram isterpaketet.

Tydligen kan man använda opaketerat animaliskt fett om man kan få tag på det, men jag tycker ister i paket funkar bra.





I fast form ser det ut som vitt smör... ...men blir klart som korvspad vid uppvärmning.

Värm försiktigt, typ medelvärme.

Blanda sedan - this is the tricky part - lagom mycket fett och köttpulver. Knepet är att fukta köttet lagom, men inte dränka det.



Nu är det bara att platta till och låta det stelna i kylen.
Paketering i smörpapper och aluminiumfolie i lagom stora portionsbitar. Lite smuligt men formbart.

Totalt blev det nio stycken portionspaket.




Kocken gör tummen upp för de silvriga små energipaketen och längtar till nästa långpass där pemmikanen kommer att revitalisera en trött löpare.

/Långlöparindianen Hungriga Hinden

11 comments:

Fredrik said...

Hej!

Mycket intressanta energibars! Hur förvarar du dessa och hur länge står de sig?

Är också lite nyfiken på om du inte får håll, t.ex under 8-milsturen när du laddat med en hel del mat. Jag blir själv väldigt tung i magen av LCHF och får därför håll bara av cykeling.

Är iofs väldigt otränad pga sjukdom, Ulcerös kolit, som f.ö. är anledningen till varför jag nu testar denna kosthållning.


Dina löppass är imponerande och bloggen inspirerande för att fortsätta LCHF:a.

Keep up the good work!

Calle Robertsson said...

Hej Fredrik,

Jag förvarar pemmikanen i kylen. Har inte provat hur länge de håller, men skulle tro att det är länge, länge.

Håll brukar jag inte få. Tycker nog LCHF funkar bättre eftersom man får i sig mer energi per mängd mat. Fett är ju mer än dubbelt så energitätt som kolhydrat, så det blir inte lika mycket i magen.

Synd att sjukdomen sätter käppar i hjulet för dig. Hoppas LCHF funkar bra och att du blir bättre.

Monica Hansen said...

Fascinerande, och vilken bra blogg!

T.N.L.N said...

Har du någon förklaring till hur det smakar? Har du använt någon kryddning någon gång? Använder du fortfarande Pemmikan eller har du hittat något bättre?

Calle Robertsson said...

Smaken är svår att beskriva. Ganska snäll smak men det känns ju att det är kött man äter.

Nån gång tog jag i lite torkade tranbär för att få lite roligare smak vilket funkade bra.

Nu använder jag talgfett istället för ister. Nått bättre kan jag inte tänka mig men använder ofta rökt sidfläsk som ett enklare alternativ.

Lella said...

Undrar om det går att torka köttet på lägre värme? Med tanke på att en del näringsämnen och enzymer går förlorade vid upphettning på över 40 nått grader.

Calle Robertsson said...

Hej Lella!

Det borde gå fint att torka på lägre temp, speciellt om man har en fläkt som hjälper till.

Hör av dig om du provar.

/Calle

Lella said...

Okej, det ska jag göra! Skulle även vilja testa att göra beef jerky! Har du testat?

Calle Robertsson said...

Kul! Jag har inte testat att gör jerky själv, men det står på att-göra-listan. Det är så gott.

Lella said...

I know :)!

Johan Fjellström said...

man kan torka kött utan ugn också tar bara något längre tid i norrland har vi torrkött
som normalt lufttorkas gör dock bäst under våren då det är torrare då