Pemmikan - vet du vad det är? Om du fortsätter läsa kommer du få veta vad detta lilla hemlighetsfulla paket innehåller.
Pemmikan är en mycket energität blanding av fett och torkat kött som nordamerikas indianer har använt som vägamat sen innan Moses gick i kortbyxor. Rätt enkelt att göra, kanske något svårare att äta. Kan kräva en viss tillvänjning för att njuta av denna delikatess.
Min första omgång pemmikan gjordes tidigare i sommar och blev helt okej. Då använde jag helt ordinärt nötkött i form av grytbitar och inga andra krussiduller.
Denna gången blev det lite lyxigare variant med hjort och tranbär.
Ingredienser (på en höft)
- ca 750 g kött (hjort, älg, rådjur, kossa, bäver, ...)
- ca 200 g ister
- 1 liten näve tranbär
- 8 nypor havssalt (ganska salt)
/Långlöparindianen Hungriga Hinden
11 comments:
Hej!
Mycket intressanta energibars! Hur förvarar du dessa och hur länge står de sig?
Är också lite nyfiken på om du inte får håll, t.ex under 8-milsturen när du laddat med en hel del mat. Jag blir själv väldigt tung i magen av LCHF och får därför håll bara av cykeling.
Är iofs väldigt otränad pga sjukdom, Ulcerös kolit, som f.ö. är anledningen till varför jag nu testar denna kosthållning.
Dina löppass är imponerande och bloggen inspirerande för att fortsätta LCHF:a.
Keep up the good work!
Hej Fredrik,
Jag förvarar pemmikanen i kylen. Har inte provat hur länge de håller, men skulle tro att det är länge, länge.
Håll brukar jag inte få. Tycker nog LCHF funkar bättre eftersom man får i sig mer energi per mängd mat. Fett är ju mer än dubbelt så energitätt som kolhydrat, så det blir inte lika mycket i magen.
Synd att sjukdomen sätter käppar i hjulet för dig. Hoppas LCHF funkar bra och att du blir bättre.
Fascinerande, och vilken bra blogg!
Har du någon förklaring till hur det smakar? Har du använt någon kryddning någon gång? Använder du fortfarande Pemmikan eller har du hittat något bättre?
Smaken är svår att beskriva. Ganska snäll smak men det känns ju att det är kött man äter.
Nån gång tog jag i lite torkade tranbär för att få lite roligare smak vilket funkade bra.
Nu använder jag talgfett istället för ister. Nått bättre kan jag inte tänka mig men använder ofta rökt sidfläsk som ett enklare alternativ.
Undrar om det går att torka köttet på lägre värme? Med tanke på att en del näringsämnen och enzymer går förlorade vid upphettning på över 40 nått grader.
Hej Lella!
Det borde gå fint att torka på lägre temp, speciellt om man har en fläkt som hjälper till.
Hör av dig om du provar.
/Calle
Okej, det ska jag göra! Skulle även vilja testa att göra beef jerky! Har du testat?
Kul! Jag har inte testat att gör jerky själv, men det står på att-göra-listan. Det är så gott.
I know :)!
man kan torka kött utan ugn också tar bara något längre tid i norrland har vi torrkött
som normalt lufttorkas gör dock bäst under våren då det är torrare då
Post a Comment