100 g smör,
1 msk kakao,
4 msk strösocker,
3 dl havregryn,
1 msk vatten (eller kaffe)
Blanda och rulla sedan som bollar i valfri storlek. Kan med fördel rullas i kokosflingor.
- Ja, det stämmer, men nuförtiden heter det chokladbollar.
- Nej, jag hatar inte mina telningar. För om man räknar lite på det så ser det ut så här:
Cheerios, Multi:
Portionsstorlek: 30 g, enl tillverkaren Nestlé, ej medräknat mjölk.
F: 3.8 g% (9 E%) 0.9 g/port
P: 8.6 g% (9 E%) 2.6 g/port
K: 75.1 g% (82 E%) 22.5 g/port
Alltså i princip helt näringslös energi från socker och en portionsstorlek som är löjligt liten. Hungern lär ju inte låta sig vänta.
Chokladboll:
Portionsstorlek: 66.7 g, enligt kidsen kokbok, 267 g / 4 per, ej medräknat kokosflingor.
F: 33.5 g% (59 E%) 22.3 g/port
P: 5.6 g% (5 E%) 3.7 g/port
K: 44.3 g% (36 E%) 29.5 g/port
F: 10 g/port, 9.1 g mer än flingorna
P: 3.7 g/port, 1.1 mer än flingorna
K: 13 g/port, 9.5 g mindre än flingorna
Kanske inte LCHF, men chokladbollarna innehåller mycket mindre socker och dessutom riktig näring från smöret. Mättnaden lär ju definitivt hålla längre än för flingfrullen.
(Om man vill kan man säkerligen minska till 2 msk socker eller kanske till och med 1.)
Min enkla slutsats är att chokladbollar är ju rena hälsokosten och frukostflingor måste vara djävulens uppfinning.
/Calle
2 comments:
Jepp, jag håller med dig. Jag har hittat på Willys nära mig, Kristianstad, chokladbollar som är bakade på riktigt smör, står dessutom överst i listan. Även om det finns havregryn o pärlsocker utanpå, så mättar dom länge. Men dom är inte billiga, så det blir inte varje dag precis.
Verkar inte som ett dumt recept, får man nog prova. Chokladbollar är personliga bak favoriten sedan barnsben.
Fin blogg förresten. :)
Gott recept på chokladbollar
Post a Comment